maandag 4 april 2016

20 Maart tot 03 April - Bulletproof en Memento Mori

Het is weer een tijdje geleden, zeg. And you know what that means ... een superlange blogpost! Dus ga er maar lekker voor zitten ;) 

Er is een hoop gebeurd de afgelopen weken. Beginnend met mijn stage, dat is immers het minst interessant ;p. 
Ik ben hard aan het werk met experimenten. Inmiddels kan ik zelfstandig met de muizen werken (ik heb Daisy niet meer nodig als begeleiding), dus nu is het een kwestie van veel oefenen.
Verder ben ik bezig met de protein gels, om dat helemaal werkend te krijgen. Daar ga ik volgende week veel tijd aan besteden, nu ik alle voorbereidingen klaar heb.
Met mijn review ben ik langzaamaan weer een beetje begonnen. Ik ben weer aan het lezen en ik ga na het schrijven van deze blogpost mijn introductie schrijven, tot deze af is. (Als in, mijn eerste draft, aangezien het waarschijnlijk een paar keer heen en weer gaat tussen Ite en mij). 

Verder heb ik het meest ongezonde dieet ooit aangenomen (or is it ...?). Via London Real heb ik Dave Asprey gevonden, de schrijver van 'The Bulletproof diet'. Dat boek heb ik helemaal gelezen en ook naar aanleiding van zijn interview besloten om het te proberen. 
Mijn doel voor mijn lifestyle (en dus ook dieet) is om het zo in te richten dat ik een optimale uit mijn lichaam en geest kan halen. Mijn dieet bepaal ik dan ook aan de hand van wat wetenschappelijk niet schadelijk of zelfs gezond is, in zoverre als dat bepaald kan worden. De rest hangt af van hoe eten voelt. 
Nu ik zelf, sinds mijn komst in de US, steeds minder koolhydraten en verwerkte producten ben gaan eten, merk ik duidelijk het effect van suiker op mijn lichaam. Ik heb dit wat getest en dit waren mijn observaties:
- Ontbijt: avocado + 2 gekookte eieren, 
- Lunch: een appel en zelfgemaakte granolabar met noten, kokos, chia seeds en stukjes chocolade. Ook een handvol losse, gemengde noten als snack
- Avondeten: gemengde vissalade of een kippenbout, sweet potato of een groene groente (boerenkool/broccoli), en een salade van komkommer, tomaat en feta. 
Lijkt mij redelijk gezond zo: veel groentes en wat fruit (avocado is een fruit). Noten voor gezonde vetten, eiwit in de vorm van vis of kip. 
Wat ik merkte is dat ik rond lunchtijd eigenlijk geen trek had, maar uit gewoonte at ik toch rond 12 uur mijn lunch. Na mijn lunch had ik ineens wel honger! Toen ik een paar keer expres mijn lunch oversloeg, had ik geen honger tot het avondeten (en ook geen problemen met het terug naar huis fietsen heuvelopwaards door mogelijk energiegebrek). 
Mijn theorie was: door een relatief suikerrijke lunch na een relatief suikerarm ontbijt (appel zit vol suiker en ik heb honing in mijn granolareep zitten, terwijl avocado vooral vet is en ei is, nou ja, gewoon veel eiwit) krijg ik honger, via de werking van insuline. Het is niet alsof ik hiervoor hard bewijs heb, maar ik ben een beetje bekend met wat insuline doet in het lichaam. 1 van de effecten is dat je snel weer honger krijgt na een maaltijd. Mijn ontbijt verhoogt mijn insuline niet, maar mijn lunch wel. En het was duidelijk dat ik de lunch niet nodig had, omdat ik daarvoor geen honger voelde. 
Een andere observatie is dat ik van mezelf weet dat ik veel zoete dingen achter elkaar kan eten. Als ik eenmaal begin aan een lekkere reep melk chocolade bevoorbeeld of andersoortige zoete snacks heb ik snel de neiging meer te eten dat ik had bedoeld. Niet alleen krijg ik meer trek van zoetigheid, maar ik raak er niet vol van. In tegenstelling, een paar porties groentes zijn voor mijn een supervullende avondmaaltijd. 
Het is voor mij duidelijk dat suiker in mijn dieet niet optimaal is en door Dave's interview was ik aangespoord om dit een beetje verder te onderzoeken. Dave Asprey heeft zelf veel geexperimenteerd welk eten goed werkt voor hem, voor zijn clienten (hij is een soort coach), en voor de lezers van zijn boek. (Er staan veel testimonials in het boek en op zijn website (https://www.bulletproofexec.com/)). Verder verwijst hij in zijn boek naar wetenschappelijke artikelen, wat ik nog nooit ben tegengekomen in dieetboeken, en past zijn redenatie met wat ik heb geleerd op de universiteit. Ook komt het overeen met wat Gary Taubes beschrijft in 'Good calories, bad calories'. Het spreekt 1 ding wel tegen: de algemene gedachte van de samenleving over wat 'gezond' is. ;)

Mijn dieet op dit moment: 
- Ik begin de dag met een kopje koffie (amerikaanse cup (240 mL)), vers gezet met hoogwaardige koffiebonen (leg ik later nog wat uit), met daarin 1,5 eetlepel boter, 0.5 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel XCT olie (een Bulletproof product) geblend. Het lijkt een beetje op koffie met veel melk en smaakt superlekker. Helemaal niet vettig. 
- Ontbijt heb ik rond 2 uur 's middags. 1,5 avocado met 2 eieren.
- Als avondeten: 200 gram groene groente (broccoli, boerenkool, brussel sprouts (amerikaanse spruitjes ;) ), een hamburger of een stuk zalm, en een salade van komkommer/courgette (zucchini)/celery/olijven/avocado. 
- Als toetje, een bakje fruit (bessen) en een stukje 85% pure chocolade.
....
...
..
Ik heb mij nooit beter gevoeld! Letterlijk! Ik heb de hele dag door dezelfde energie, ik kan mij supergoed concentreren, ik heb geen enkel probleem met het fietsen en geen honger. Letterlijk geen honger. Misschien 5 minuten dat mijn maag wat beweegt, maar niet meer dan dat.
De achterliggende gedachte van dit dieet is ketose: de verbranding van vetten. Waar het lichaam anders veel zou terugvallen op koolhydraten, zijn die in dit dieet niet zo veel aanwezig dat het een goede bron is van energie. De andere bron is dat vet, dat deels al is opgeslagen in het lichaam en deels wordt gegeten. De koffie met boter in de ochtend activeert de ketose en de rest van de dag wordt die aangehouden, tot het toetje. 
Ik ben nu nog wat aan het experimenteren en de opstartfase van dit dieet (aanbeveling is om 2 weken nogal strikt te zijn, zeker met de koolhydraten, om een goede ketose te krijgen), daarna kan ik weer wat meer gemengd gaan eten. 
Het idee van ketose is voor mij niet nieuw (denk paleo, Atkins etc), maar het Bulletproof diet gaat een stap verder in dat het ook schadelijke voedingsstoffen aanwijst die je beter niet kan eten of die mogelijk schadelijk zijn voor een deel van de mensen. Dingen als melkproducten (kaas, melk, yoghurt), bepaalde groentes (paprika, tomaat), gluten, etc. Dat wil niet zeggen dat deze producten ook schadelijk zijn voor iedereen, maar ze kunnen schadelijk zijn en dat weet je eigenlijk niet tot je ze een tijdje niet hebt gegeten. Het idee is dat sommige voedingsmiddelen een ontstekingsreactie kunnen veroorzaken en daardoor het optimaal functioneren van je lichaam verstoren, omdat de ontsteking chronisch is als je deze producten blijft eten. 
Dave wijst in zijn boek een aantal producten aan die sowieso niet schadelijk zijn, dus daar beperk ik mij op dit moment toe. Verder haal ik hoogwaardige producten (biologisch, vers) die geen pesticiden, hormonen etc bevatten. En over een paar weken kan ik wat experimenteren met mogelijk schadelijke producten om te kijken hoe dat voelt voor mij. Dit vereist dat ik kan luisteren naar mijn lichaam en wat het nodig heeft. Tot nu toe lijkt dat geen probleem. 
Ik ben hier nu ongeveer 2 weken mee bezig en merk nu echt duidelijk dat de keren dat ik een stukje cake eet (aangeboden door Abby, moet mijn gastvrouw natuurlijk niet beledigen ;) ), dat ik gelijk meer honger krijg. Mind you, ik dat de cake als toetje na een grote avondmaaltijd ... Enough said.
Ik ga niet Dave's hele idee achter Bulletproof diet hier uiteen zetten, dus als je interesse hebt, zou ik aanraden om zijn interview op LondonReal te luisteren (https://londonrealacademy.com/episodes/dave-asprey-bulletproof/) of om op zijn website te kijken (https://www.bulletproofexec.com/). Vraag jezelf eens: waarom zijn bepaalde producten gezond? (En kom erachter dat je het eigenlijk niet goed weet ;p). 

Iets ander eetpatroon dus. Maar dat was slechts het begin van mijn awesomeness deze weken. Nu over naar mijn personal development deel ;) (ben je me al zat XD)
Ik heb deze weken veel naar LondonReal geluisterd en ik ben begonnen met het lezen van de meditations (gedachtes) van Marcus Aurelius, de Romeinse keizer (herinner je die foto met alle boeken nog?). Marcus verwoordde personal development principes voordat personal development (de term) uberhaupt bestond! Ik lees de vertaling in het engels en moet het hardop voorlezen en begrijp misschien de helft van wat hij zegt, maar het is enorm nuttig voor me. Voornamelijk omdat het me aardt/grondt (ground) (of zoals Stefan Molyeux graag zegt: takes my head out off my arse). Marcus plaatst dingen in perspectief: het belang van materiele bezittingen, van erkenning/beroemdheid, van waardes (values), van gemoedsrust, van sterfelijkheid. Zijn teksten zijn enorm krachtig en motiverend voor mij, omdat ze zo nauwkeurig en diep zijn en geweldig de essentie verwoorden. 
Ik zal mijn best doen om wat citaten van zijn werk in een volgende bonuspost te zetten. Weet in ieder geval dat de voorgaande paragraaf (en de volgende paragrafen) geschreven zijn met tranen over mijn wangen en een brok in mijn keel. Zo diep raakt dit mij. Ik weet nog niet goed waarom.

Al het voorgaande heeft mij twee dagen geleden weer een stap verder geholpen om de beste versie van mijzelf te worden: de Bulletproof diet, Marcus Aurelius en LondonReal. Daarbovenop waarschijnlijk ook de fundering van Actualized.org en mijn meditatiegewoonte. 
Ik ga niet proberen om mijn gedachtes uit te leggen, dat gaat niet werken nu, niet hiervoor. Ik heb geen argumenten, alleen wat ik voel, waardoor ik weet dat het goed is.
Memento mori: gedenk te sterven. Tijd is eindig. Verspil het niet in procrastination, in het werken aan dingen die niet waardevol zijn, aan het kijken van series of tv of nieuws of youtube. Verspil het niet aan het lezen van boeken, het luisteren van podcasts, het maken van grootste plannen. 
Ik weet wat ik wil bereiken. Ik weet wat ik kan, hoe ik kan bijdragen. En toch heb ik veel tijd verspilt met niks doen, zonder resultaat, met excuses waarom ik niet kon werken. Ik verspil zo veel tijd met het zijn van iemand die ik niet ben, om voor mensen die er niet toe doen tevreden te stellen, door minder te zijn dan wie ik kan zijn. Ik wil niet dood gaan met berouw voor alle dingen die ik had kunnen doen. Ik wil geen genoegen nemen met een makkelijk leven, waarin ik niets van belang heb bereikt, waarvan ik niet heb genoten, waarna ik berouw heb voor alle dingen die ik had kunnen doen. Word wakker, blijf wakker. WEET dat 'ik' niet besta. Wees de beste versie van jezelf voor anderen. Take action! Er is nog zo veel te doen ...

Dat was een fragment van mijn gedachtes, het resultaat van mijn werk sinds September 2015 of zelfs daarvoor nog. Van alle ideeen die ik in die tijd heb opgedaan. Van actualized.org, van LondonReal. 

Ik weet dat veel mensen schrikken van emotie, dat dat onaangenaam is, dat men daaraan niet gewend is, dat dat niet sociaal acceptabel is, dat men zich daarvoor schaamt. Jammer dan. Ga maar wat anders lezen dan. 
Denk niet dat het voor mij ongemakkelijk of pijnlijk is, heb geen medelijden. Ik voel het niet zo. Dat is een kwestie van perspectief. Het is niet 'goed' of 'slecht'. Dat is het label dat we eraan hangen. Wat anders is pijn dan een waarschuwing dat iets niet goed zit? En hoe lang heb ik dat onderdrukt? Nu dat ik luister naar mijn lichaam, met mijn doel in zicht, geven mijn emoties richting. Ik weet dat ik goed zit. 
Ik ga niet herhalen wat ik in vorige posts heb gezegd, dus lees ze maar terug als je mij wilt volgen. Ik schrijf deze posts voor mijzelf. Lees ze als je wilt, geef commentaar als je wilt. Daar doe ik het niet voor. Doe ermee wat je wilt.

Tot de volgende keer :)

1 opmerking:

  1. goed bezig Dagmar, doen waar jij je goed bij voelt is belangrijk, ben benieuwd wat er in je volgende blogpost zal staan.
    groetjes Yvon.

    BeantwoordenVerwijderen