Vorige week was er niet bijzonder veel gebeurt, dus daar heb ik niet veel over te zeggen. Deze week was wel wat anders.
Officieel was afgelopen week 'spring break' (lentevakantie voor de Amerikaanse scholen). Ik heb daar niet veel van gemerkt.
Ik zal de weken per onderwerp bespreken.
Ten eerste was er veel gedoe met mijn fiets die ik leen van Ite. Vorige week woensdag was een van de remkabels losgeschoten op de weg terug naar huis. Nu is dat voornamelijk heuvelopwaarts, dus niet een al te groot probleem om thuis te komen. De dag daarna gelijk naar de fietsenmaker gegaan. Die heeft de rem weer aangesloten en de remmen weer bijgesteld, een halfuurtje werk. Volgens hem zijn de remblokjes aan vervanging toe, dus ik moet goed opletten wanneer ik merk dat de remmen niet meer goed genoeg werken.
Verder heb ik deze week voor het eerst een lekke band gekregen. Erg verwonderlijk dat het zo lang heeft geduurd, aangezien er vaak glas en troep op de weg ligt, in ieder geval op de delen van de weg waar ik vaak rijd als fietser. Woensdag ochtend onderweg naar de supermarkt om boodschappen te doen. Naar huis gelopen en die dag met Ite naar het lab gereden. Ze gaf me een standaard Nederlands bandenplakkitje mee dat ik Donderdag ochtend heb gebruikt. Erg goed te doen. Donderdag had ik een dagje vrij genomen, en Vrijdag was mijn band nog perfect dat ik naar het lab toeging. Helaas weer lek dat ik terug wilde rijden. Dus weer met Ite, fiets achter in de auto, terug naar huis gereden, band opnieuw geplakt (er zat een nieuw gat in) en mijn beginnersfout verbeterd door de cactusstekel, die nog in mijn buitenband zat en een halve centimeter naar binnen stak, er deze keer wel uit te halen ;P. Vanaf de buitenkant was er weinig van te zien, maar de stekel stak perfect naar binnen. Die avond op de fiets naar Young Meditators meeting gegaan zonder problemen, dus nu echt opgelost :D.
Op het lab deze week was het redelijk rustig met experimenten. Ik ben begonnen met de eerste trainingen met de muis, vorige week, samen met Prerna. Daisy liet ons zien hoe. (Opnieuw kan ik niet te veel details geven, want openbare blog). De eerste training heb ik niet veel gedaan. Het was laat op de dag en ik wilde graag voor het donker naar huis fietsen. Woensdag deze week had ik een soort priveles: Prerna voelde zich niet lekker die dag, dus ging al snel naar huis. Ik had de kans om met 2 muizen te oefenen. Dat ging uitstekend en nu is het een kwestie van meer oefenen tot ik genoeg vaardigheid heb om de behandeling experimenteel uit te voeren.
Doordat ik nu weet wat er precies allemaal nodig is voor de handeling, heb ik ook gelijk een hele hoop nieuwe energie om me de techniek eigen te maken en alles eromheen goed te regelen en te stroomlijnen: zorgen dat alle materialen aanwezig zijn, dat ik alles vantevoren al klaar heb liggen en dergelijke.
Ik heb deze week met Evelyn ook wat experimenten uitgevoerd om RNA uit mijn cellijnen te halen en te laten 'sequencen'. Kort uitgelegd: DNA is de genetische code waar onze chromosomen uit bestaan. De chromosomen bevatten alle informatie die nodig is om een cel te laten functioneren, maar ze zijn afgeschermd van de rest van de cel in de celkern. Om de informatie in het DNA te gebruiken, bijvoorbeeld om eiwitten te maken, wordt de code van het DNA gecopieerd in RNA. RNAs zijn kleiner en kunnen daardoor de celkern uit en hun werk in de rest van de cel doen. Elk celtype heeft een ander deel van de informatie van het DNA dat daadwerkelijk gebruikt wordt, en om te kijken wat elke cel gebruikt, kan je kijken naar welk RNA er aanwezig is in de cel.
RNA uit een cel halen is niet bijzonder moeilijk tegenwoordig. Er zijn veel bedrijven die RNA isolatie kitjes verkopen, zoals de kit die Evelyn en ik hadden gebruikt. Nu was het voor ons beiden een nieuwe kit, dus ik ging af op Evelyn's instructies. We hebben daar Maandag aan gewerkt en ook nog een deel Dinsdag. Ik had al snel door dat Evelyn's manier van werken niet mijn voorkeur heeft: ik weet graag van tevoren precies welke stappen gedaan moeten worden en bereid zo veel mogelijk van tevoren voor. Zo houd ik goed overzicht over wat ik aan het doen ben. Evelyn regelt deze dingen gedurende het experiment. Dat werkt voor mij niet zo lekker. Maar alles is goed verlopen en we hebben onze samples opgestuurd voor sequencing. Binnenkort krijgen we de uitslag daarvan (als in, de enorme hoeveelheid data waar ik verder niets mee ga doen). Ik heb zelf niet veel aan de sequencing, maar Ite had hierom gevraagd.
Ook een hoop dingen in mijn vrije tijd gedaan:
Afgelopen Donderdag de hele dag met Tom Heaton getourd door de omgeving van LA. Net zoals de vorige keer, een paar maanden geleden, had Tom, de CalTech Geophysics Professor, zijn rode BMW convertible meegenomen en hebben we een stuk rondgereden. Tom had een hoop te vertellen over de omgeving en ik had deze kans genomen om hem als ervaren onderzoeker uit te horen over zijn gedachtes over onderzoek in het algemeen.
Over de route: zie de afbeelding :)
C geeft aan waar ik woon (Tussen Pasadena en Los Angeles in, rechts in het midden van de kaart). Dit is ongeveer de route zoals ik mij die herinner. |
We zijn eerst naar de kust gereden en daarlangs naar het noordwesten de bergen in. Langs de kust was het erg aangenaam en koel, ook al reden we in volle zon. In Malibu hebben we gelunched in een strandcafe. We hadden een voorgerecht besteld (calamari, gefrituurde inktvis(jes)), dat we samen niet op kregen, zo groot was de portie. Vervolgens zijn we doorgereden door de landbouwgebieden en plantages. Er worden in deze streek veel aardbeien, sinaasappels en noten gekweekt en bijna elke boerderij had dan ook zijn eigen stand met vers fruit. De omgeving buiten de stad is heel divers en het bevat ook hele wilde natuur, waar niemand woont. Na de platte delen van de omgeving reden we de bergen in. Er waren delen, vooral in de dalen, die nog vlink begroeid waren en hier en daar was er een klein dorpje dat erg afgesloten was van de grote stad. In de bergen werd de bebouwing snel minder en was er slechts hier en daar een tank station of een donut winkel ;p.
Vanuit mijn huis kan ik de bergen in het noorden zien liggen en deze lopen van oost naar west. Ze vormen een beetje de noordelijke grens van LA. Voor mij werd wel goed duidelijk dat het niet 1 rij is, maar een heel landschap van bergen. Tom kon me veel vertellen over hoe de bergen gevormd zijn door de aardplaten. Het zijn vrij jonge bergen en daarom nog erg grof, maar ook zacht, waardoor ze afgerond lijken. Deze tijd van het jaar zijn ze nog groen, nu er af en toe nog regen valt, maar in de zomer is alles bruin en geel en is er een groot gevaar voor branden. Het gebied is zo groot dat daar niets aan te doen is, anders dan er niet wonen.
Het was een gezellige dag samen met Tom, vanaf ongeveer 10:30 tot 19:00 hebben we gereden. Helaas had Tom geen tijd meer om samen avond te eten, maar hij zette me af bij huis. Ik blijf met hem in contact :D.
Het is al een flinke post tot nu toe, maar ik wil natuurlijk schrijven over hoe het met mijn persoonlijke ontwikkeling gaat.
Beginnend met de Young Meditators meeting van deze week (gisteren, afgelopen Vrijdag). Na mijn fiets op het laatste moment gefixed te hebben, na het avondeten naar de meeting gegaan. Deze week was niet anders dan andere weken en de discussie ging nu over discipline. Natuurlijk erg relevant als het gaat om meditatie, want mediteren op zich is niet iets waarvan je direct de positive effecten ondervind en kan erg frustrerend zijn als je het niet op de juiste manier aanpakt. Discipline is voor mij ook relevant als ik mijn gewoontes wil veranderen, aangezien het vaak wat moeite kost om iets nieuws aan te leren, dat vaak, in het begin, onplezierig is. Een voorbeeld is sporten: niet altijd even aangenaam, of ik heb er niet altijd zin is. Dan vereist het discipline om alsnog te sporten. Als het eenmaal een gewoonte is, kost het weinig moeite en mis ik het zelfs als ik het niet doe. Hetzelfde geldt voor meditatie. Wat we tijdens de meeting bespraken, is dat discipline ook plezierig kan (en moet) zijn. Het idee was dat we vaak onszelf verliezen in het bereiken van een doel dat we stellen, dat we daar discipline voor nodig hebben. Dan verzetten we ons tegen het navolgen van het doel en ervaren we het als onplezierig en negatief. Op die manier geven we op voordat we ons doel bereikt hebben, omdat we het te onplezierig vinden om de stappen te ondernemen om er te komen, of, als we het doel bereikt hebben, vallen we snel terug op onze oude situatie, nu dat ook de discipline wegvalt. De oplossing van de Buddisten is dan om te genieten van het nemen van de stappen en het doel wel in zicht te houden, maar niet alleen daarop te focussen. Dus niet te mediteren zodat je gemediteerd hebt, maar mediteren omdat je het zo fijn vindt om te mediteren. En diezelfde mentaliteit kan natuurlijk op elk doel of elke discipline toegepast worden.
Wat voor mij ook opkwam tijdens de discussie is dat ik veel onderhandel met mijzelf als ik discipline toepas. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar ik merk dat er 2 kanten van mij zijn (heb ik al eerder over geschreven volgens mij); een kant die graag wil groeien en mijzelf verbeteren als persoon (higher self), en een kant die liever hetzelfde blijft en lekker wilt luieren (lower self). Mijn higher self maakt vaak grootste plannen, maar het is erg vermoeiend om altijd in mijn higher self te zijn. Dus de rest van de dag is het een balans tussen de twee. Als ik moe ben of me niet lekker voel, dan heeft mijn lower self de overhand. Ik denk dan anders en ben laxer in hoe ik mijn tijd besteed. De plannen die ik in mijn higher self had gemaakt, kom ik niet na. Als excuus: te veel moeite, ik ben moe, ik heb geen zin, ik doe liever iets anders etc. Hoe groter mijn doel, hoe meer weerstand ik op die manier ondervind. Dus mijn aanpak de laatste weken is een onderhandeling. Op sommige momenten gebruik ik discipline om alsnog te doen wat ik had gepland, ook al heb ik daar geen zin in (en als ik eenmaal bezig ben, geniet ik er toch van :) ), en op andere momenten laat ik mezelf toe om wat meer te ontspannen. Verder merkte ik tijdens de discussie van de Young Meditators dat ik, in mijn lower self, mijn higher self meer moet 'vertrouwen' en me moet realiseren dat de plannen die ik maak ten behoefe zijn van mijzelf op lange termijn, ook al kan ik dat op het moment zelf, als mijn lower self, niet altijd goed herinneren.Van wat ik tijdens de discussie hoorde, werkt dit op dezelfde manier voor veel andere mensen, vandaar dat ik het hier bespreek in zo veel detail.
De afgelopen weken heb ik ook veel tijd besteed aan het luisteren naar podcasts, vooral LondonReal. Deze podcast bestaat uit interviews met interessante personen (people worth watching, volgens de tagline). Het is erg gevarieerd (van Mixed Martial Arts fighters, tot body builders, tot musici, tot life coaches). Ik had besloten om naar iedereen te luisteren, ongeacht wat mijn vooroordelen waren en ik heb hele interessante ideeen gehoord. Superinspirerend om al die verhalen te horen. Ik zou het zeker aanraden. Voor mij is het bijzonder interessant, omdat deze mensen vaak principes toepassen waar ik tijdens mijn Life Purpose course en via Actualized.org veel over heb gehoord. Dat deze mensen de principes toepassen en daarmee erg succesvol zijn, inspireert mij om ze nog serieuzer te nemen.
Het horen van al deze nieuwe perspectieven heeft mij ertoe aangezet om een aantal aspecten van mijn dag/week te onderzoeken. Ik heb bepaalde ideeen over eten, mijn dagindeling, mijn energie en dergelijke, die ik al een hele tijd heb, maar die niet perse het meest nuttig voor mij zijn. Ik ben nu aan het testen waarom ik deze ideeen heb en of ze kloppen. Bijvoorbeeld: ik heb 3 grote maaltijden per dag; ontbijt, lunch, avondeten, maar ik heb nooit gekeken of ik echt zo vaak hoef te eten. Na mijn ontbijt ben ik altijd flink vol en als automatisme eet ik rond 12 uur lunch. Niet perse omdat ik trek heb, maar omdat ik altijd rond die tijd iets eet. Dus ik heb deze week een beetje getest hoe lang het duurt voordat ik moet eten na mijn ontbijt. Niet altijd perfect, aangezien ik soms qua plannig alsnog om 12 uur lunch. Maar ik heb in ieder geval door dat ik niet perse om 12 uur moet eten. Ik kan tot 15:00 zonder lunch makkelijk door. Ik merkte dat ik vooral minder goed kan nadenken lange tijd zonder lunch, maar dat ik het niet in mijn maag voel dat ik weer moet eten. Ook merk ik dat ik trek krijg kort nadat ik wat heb gegeten, wat mij vreemd lijkt, aangezien ik zo lang na het ontbijt zonder eten kan.
Dit is slechts 1 van de voorbeelden van dingen die ik wil testen. Een ander voorbeeld is dat ik na het avondeten niet meer werk. Ik weet niet goed waarom ik denk dat ik niet meer kan werken na het avondeten; ik doe het gewoon niet. Dat vermindert de tijd die ik op een dag nuttig kan gebruiken, dus ik wil daar ook een beetje onderzoeken hoe goed ik na het avondeten kan werken. Gisteren bijvoorbeeld kwam ik laat thuis van de Young Meditators meeting, maar ben ik nog langer opgebleven om mijn dagboek bij te houden. Ik had hier donderdag geen tijd voor, dus ik had 2 dagen in te halen. Ik heb een uur aan mijn dagboek gewerkt, in bed, terwijl ik duidelijk moe was, maar alsnog erg geconcentreerd. Dat geeft voor mij opnieuw aan dat de gewoonte om niet na het avondeten te werken niet meer is dan dat. Nu heb ik nog niet de tijd genomen om een goed plan op te zetten om deze gewoontes systematisch te testen, maar daar heb ik dit weekend voor.
Echt een lange blogpost, als ik er zo op terugkijk en ik zou nog meer kunnen schrijven, maar ik denk dat ik dat voor de volgende keer bewaar ;)
Hoi Dagmar, leuk om je blog weer te lezen. Je bent druk bezig met alles. Fijn dat je ook een rit door de omgeving hebt gemaakt. Het is tenslotte ook bijzonder om zo'n lange tijd in een ander land door te brengen. Interessant om daar iets van te zien en te ervaren of het leven daar anders is. Veel succes, Jolanda
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenleuk stuk(je) Dagmar, je hebt weer heel wat gezien met deze rit, fijn dat het met de muizen nu ook goed gaat.
BeantwoordenVerwijderenSucces met de volgende stappen.
groetjes Yvon en Piet.