donderdag 14 januari 2016

Mijn Life Purpose gevonden - Wat bedoel ik ermee en hoe hoop ik het te vervolgen?

Na mijn vorige post over hoe ik mijn Life Purpose heb gevonden, gaat deze post over wat ik van plan ben te doen om dit doel te bereiken. Immers, het is een redelijk abstract doel en niet iets met een absoluut eindpunt. Dat is een beetje het idee, maar toch kan ik wat dingen zeggen over hoe ik mijn doel hoop te bereiken.

Nogmaals, mijn Life Purpose is: improving health by learning about and sharing my understanding of the human body. Dit klinkt leuk en alles, maar er zijn een heel aantal wat vage begrippen die ik verder kan uitleggen. 
Improving health: Wat is health sowieso? Dat was een van mijn eerste vragen. Natuurlijk is het iets meetbaars wat betreft het menselijk lichaam. Een bepaalde normale waarde waarin bijvoorbeeld de hartslag, ademhaling, bloeddruk, etc valt. Deze waardes zijn allemaal bepaald aan de hand van populatiestudies: bij heel veel mensen dezelfde metingen doen en aan de hand daarvan bepalen wat het gemiddelde is of wat de meest voorkomende waardes zijn en de grenzen waarin deze vallen. Hierdoor krijg je een grafiek die lijkt op een soort heuvel (bellcurve (zie google afbeeldingen)), waarbij het grootste deel van mensen in en rondom het midden vallen en een kleiner deel aan beide uiteindes liggen. Nu: zolang mensen redelijk in het midden liggen en ook fysiek lijken op de populatie die oorspronkelijk is gemeten, dan heb je een redelijk goede inschatting of een waarde voor bijvoorbeeld bloeddruk normaal is (vergeleken met de populatie/grote groep mensen). 

Gezondheid voor mij is het optimaal functioneren van het lichaam, op zo'n manier dat het zichzelf langdurig in stand kan houden. Het is een staat waarin het lichaam verkeerd die het mogelijk maakt zich aan te passen aan veranderingen, als dit nodig is, en om verandering tegen te gaan, als dit nodig is. Hiermee heb ik vooral het proces van homeostase in gedachte. Dat is vakjargon voor een dynamisch evenwicht (meer vakjargon :p): een evenwicht waarin de schalen constant van gewicht veranderen door invloeden van  buitenaf, waardoor een actief proces nodig is om ze in balans te houden.
In het lichaam zie je dit bijvoorbeeld goed in de bloedsuikerspiegel. Er is een ideale waarde van bloedsuiker die het lichaam graag handhaaft, maar als je net hebt gegeten, komt er een hele hoop suiker ineens de bloedstroom in. De tegenreactie is dan de productie van het hormoon insuline, dat vet-, spier- en levercellen een signaal geeft om suiker uit het bloed te halen en op te slaan voor later gebruik. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel en herstelt het evenwicht zich. Andersom, als de bloedsuiker te laag wordt, bijvoorbeeld door intensief sporten, dan wordt het hormoon glucageen geproduceerd, dat juist het signaal geeft om suiker af te staan aan de bloedbaan. Dit process van bloedsuikerregulatie is een voorbeeld van homeostase, maar dit principe komt in vele aspecten van het leven terug.
Ik heb express gezegd "langdurig in stand kan houden", omdat (met wat ik hierover weet) de meeste ouderdomsziektes die wij nu kennen worden veroorzaakt door slijtage, doordat de homeostase niet langdurig te handhaven is. Er ontstaat schade als je lange tijd net niet goed in balans bent.
Wat is dan gezond en wat niet? Geen idee nog, eerlijk gezegd, maar ik weet wel hoe ik daarachter wil komen. Naar mijn idee, als ik weet hoe het lichaam werkt en hoe processen gereguleerd worden in ziekte en in gezondheid, dan kan aan de hand daarvan en van logisch nadenken worden afgeleid hoe het lichaam omgaat met de omstandigheden die wij voor onszelf scheppen. Het lichaam is in veel opzichten voorspelbaar tot op een zeker niveau (anders is het lastig om wetenschap hierover te bedrijven) en daarmee zou met voldoende kennis een deel van de problemen voorkomen kunnen worden die nu zo veel gezien worden in de westerse populatie. Dit werkt tot op zekere hoogte, aangezien elk mens uniek is en ook net even iets anders reageert op zijn omgeving dan een ander. Hierdoor is het onwaarschijnlijk dat kennis van het lichaam alleen voldoende is. De rest is aan het individu, om aan te voelen wat goed werkt voor hem of haar. Maar tot dat punt hoop ik toch dat voldoende kennis veel problemen gaat voorkomen. 

Hieraan moet ik natuurlijk wel toevoegen dat naar mijn idee, het grootste deel van de ziektes waar de meeste mensen in de westerse wereld aan overlijden door levensstijl worden veroorzaakt. Immers, we hebben goede bestrijding van ziekteverwekkers als bacterien en virussen, dus daar valt niet veel winst meer te halen. Maar mensen overlijden voornamelijk aan hart- en vaatziekten (ouderdom), kanker (ouderdom), diabetes (ouderdom). Recentelijk heb ik een boek gelezen over de wetenschap achter dieet (Good calories, bad calories - Gary Taubes) waarin mij duidelijk is gemaakt dat de meeste mensen een soort vaag idee hebben van wat gezond zou zijn en wat niet, maar niet echt weten waarom ze dat denken, of wat de achterliggende processen zijn in het menselijk lichaam. Hierdoor is het ook erg verwarrend als er steeds andere dingen worden gezegd over wat wel en niet gezond is in het nieuws of door wetenschappers. Vaak zijn die boodschappen simpelweg incorrect, of op zo'n manier verwoordt dat ze niet meer kloppen met het oorspronkelijke onderzoek waaruit de data is voortgekomen. Erg verwarrend allemaal. Mijn redenatie is: als we nu weten hoe het lichaam werkt, dan kan deze nieuwe informatie worden vergeleken met ons model van het lichaam en kan snel en gemakkelijk de waarde van deze informatie worden ingeschat. Ik heb me dan ook voorgenomen om geen dieetadvies of kennis van anderen aan te nemen, zonder dat zij dit kunnen onderbouwen met de biologische feiten. Tot nu toe heeft niemand hierin kunnen voldoen (zelfs Ite niet :P). Dat geeft maar weer aan hoe weinig we echt weten en hoe veel we denken te weten. Hierdoor maken we natuurlijk veel sneller fouten: je weet immers niet wat je niet weet en als je denkt dat je iets weet, ga je niet proberen om dit te onderzoeken . Denk daar maar even over na :P
Dat is trouwens, lijkt mij, de oorzaak van heel veel problemen: dat mensen denken dat ze weten hoe iets zit, maar het toch niet weten, en daardoor niet proberen om verder onderzoek ernaar te doen en een oplossing te vinden. Mijn oplossing: niet ervan uit gaan dat je iets weet, maar onderzoeken of jouw gedachtes hierover kloppen door te kijken naar werkelijkheid (te onderzoeken) en door logisch na te denken erover.

Mijn doel dus: deze kennis over het menselijk lichaam verstrekken op een begrijpelijke manier, zodat iedereen voor zichzelf nieuwe kennis over gezondheid kan beoordelen. Hierin hoop ik een aantal principes van filosofie/wetenschap toe te passen, namelijk:
1) Neem alle beschikbare data mee voordat je een conclusie trekt. Een veel voorkomende fout is confirmation bias: we kijken alleen naar bewijs/data dat onze geloven bevestigt en negeren feiten die ons geloof tegenspreken. Ik zeg geloof, omdat het meestal dus niet correct is en op basis van feiten, maar op onze voorkeur.
2) Realiseer dat ik niets weet over het lichaam, ook al denk ik wel dingen te weten. Ik bedoel te zeggen dat de biologie zoals ik daarover geleerd heb een groot model is van het lichaam: een voorstelling die wij daarvan hebben gemaakt met behulp van observaties en experimenten. Maar we leren elke dag meer, dus elke dag verandert het model een klein beetje. Het staat nooit vast, omdat we steeds nieuwe dingen leren. Als ik zou denken dat ik iets al weet en daardoor vergeet of niet bereid ben om verder te kijken naar de nieuwe informatie, dan kom ik niet verder. Nu is het vaak niet zo extreem en de meeste algemene informatie over het lichaam blijft correct (omdat die al eeuwen onderzocht en verbeterd is) in grote lijnen, maar op nieuwe gebieden van onderzoek valt nog veel te leren over het lichaam en is het schadelijk om nieuwe informatie uit te sluiten die niet netjes in een model past.
3) Ik ga niet proberen om alles te weten over het menselijk lichaam. Dat is simpelweg niet haalbaar voor 1 persoon. Immers, er zijn vele experts (artsen en onderzoekers) die met een rede een specialisme hebben gekozen; omdat er te veel kleine, specifieke velden zijn binnen de menselijke biologie. Er wordt superveel onderzoek gedaan en het is onmogelijk om alles bij te houden. Er is eenvoudigweg al niet genoeg tijd om alle artikelen die per maand gepubliceerd worden te lezen. Ik heb liever een algemeen beeld van hoe het lichaam werkt. Veel onderzoek is, zoals gezegd, erg specifiek en op een erg klein detail van het lichaam gericht. Alles bij elkaar kan het uiteindelijk wel van belang zijn, maar om te leren over het functioneren van het lichaam heb ik eerst een groter beeld nodig, voordat ik kan gaan inzoomen op kleinere delen ervan.
4) Kennis is leuk, maar als dat het enige is dat ik eruit wil halen, dan is dit niet meer dan een hobby. Ik wil kennis vergaren die toe te passen is op het dagelijks leven om zo gezondheid te kunnen verbeteren. Natuurlijk is het lezen van wetenschappelijke publicaties en boeken 1 ding, maar of het ook echt werkt is een ander ding. Dus waar mogelijk hoop ik de kennis eerst zelf te kunnen toepassen en te vertellen over mijn eigen ervaringen ermee. Ik weet, 1 persoon maakt geen goede studie, maar ik heb op die manier wel de mogelijkheid om het aan de lijve te ondervinden. Ik kan wel leuk dingen gaan roepen over hoe je gezond kan leven, maar als ik dat niet zelf heb gedaan of heb ondervonden, hoe kan iemand mijn mening hierover dan vertrouwen? Dit aspect hangt ook samen met wat ik eerder zei: dat niet alle gezondheid meetbaar is met de instrumenten die nu veel worden gebruikt. Niet alles zal direct effect hebben op je bloeddruk, maar zal misschien wel je stemming verbeteren, je energie niveau, je nachtrust etc. Allemaal dingen die relevant zijn voor gezondheid in mijn definitie die niet direct door de gezondheidszorg worden gemeten. Hierover kan ik alleen meer te weten komen door het zelf te ervaren.

Ok, genoeg met al dit filosoferen! Nu echt iets over mijn concrete actiestappen. Helaas, daar moeten jullie nog even op wachten. Niet omdat ik niet weet wat ik ga doen, maar omdat ik liever resultaten laat zien, dan dat ik nu allerlei mooie verhalen ga vertellen (je weet wel: take action!). Wel kan ik zeggen dat mijn aanpak in kleine stapjes gaat: miniprojectjes of 'small bets', zoals de Life Purpose course van Leo Gura aanbeveelt. Dit zijn projectjes die je in 1 tot 2 maanden afmaakt, om te kijken of de projectjes je leuk lijken en of er een markt voor je product het (of mensen interesse hebben in wat je maakt). Het eindresultaat van een small bet is namelijk een product dat je (in theorie) zou kunnen verkopen. Dus niet alleen maar een goed uitgewerkt idee, maar iets concreets. Ik ben begonnen aan mijn eerste miniprojectje na een tijdje dit te hebben uitgesteld. Nu plan ik er elke dag een half uur voor in, dus heb ik geen enkel excuus om er niet aan te werken voor in ieder geval een half uur. Dus jullie kunnen eind februari (of misschien al eerder) het resultaat van mijn eerste miniproject verwachten. Ik zal zorgen dat het voor iedereen te bekijken (en hopelijk te begrijpen) is.

Weer een klein deel van mijn grote plan uitgelegd. Dit is lang niet alles dat ik doe, maar ik ga niet alles in 1 blogpost uitleggen. Dat zou veel te lang worden :p.

Dit is een blogpost special of te wel, deze schrijf ik op de dagen dat ik niet over mijn dagelijkse bezigheden vertel. Ik besteed hier dus iets meer tijd aan. Ik hoop dat het voor jullie ook interessant is om mijn gedachtes over mijn Life Purpose in te zien. Als er specifieke vragen zijn, zal ik daar in dit soort blogposts antwoord op geven, als mij dat relevant lijkt.
De volgende blogpost special: mijn gedachtes over eten/voedsel/dieet en wat ik daar tot nu toe over heb geleerd. Natuurlijk ook over hoe ik dit zelf toepas. Wat anders in het nut van de kennis erover?

2 opmerkingen:

  1. Hoi Dagmar,

    Het lijkt me een hele uitdaging. Heb je ook mogelijkheden om te communiceren met je doelgroep voor wie je dit onderzoek wilt gaan doen? Zijn er op facebook of andere digitale kanalen zoals LinkedIn bijvoorbeeld groepen die geïnteresseerd zijn in jouw onderwerp? Je zou ze vragen kunnen stellen wat ze specifiek voor informatie zouden willen hebben/ nodig hebben. Of je kunt je plan beschrijven, natuurlijk wel zonder je informatie uit handen te geven (anderen moeten natuurlijk niet aan de haal gaan met jouw plan). Hoe meer je communiceert en mensen betrekt in je onderzoek en het vermarkten van je product, hoe groter de kans dat je straks klanten hebt. Je begrijpt dat ik hier zelf ook mee bezig ben ; ) Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Cecile. Ik heb nog helemaal niet veel gedacht over hoe ik dit ga marketen. Eerst moet ik nog een concreet idee opzetten voor hoe ik dit ga aanpakken.
      Dit zijn goede tips en ik zal zeker gaan rondkijken via de social media sites, zodra ik een beetje een richting heb gevonden.
      Wel grappig dat je mee waarschuwt voor mensen die mogelijk ideeen stelen. Dat is ook belangrijk in het onderzoek, namelijk. Daar komt het regelmatig voor dat mensen te veel over hun onderzoek vertellen en dat het dan door een concurrent wordt gepubliceerd. Dat advies zouden onderzoekers inderdaad goed kunnen toepassen. Ik zal het in gedachte houden :D.

      Verwijderen